Please select a page template in page properties.

Weishaupt grupa na sajmu ISH Energy 2019 Frankfurt

U okviru međunarodnog sajma grejanja, klimatizacije i hlađenja, ISH Energy 2019 u Frankfurtu, Weishaupt grupa pod motom „blizu i lično“ na štandu površine preko 2.600 qm u novoj hali 12.0 predstavlja svoj opsežni program proizvoda i usluga za specijalizovane partnere.

Weishaupt grupa s više od 3.500 zaposlenih jedno je od vodećih preduzeća za gorionike, sisteme grejanja, toplotne pumpe, solarne sisteme i automatizaciju zgrada.

Preduzeće osnovano 1932. godine danas je organizovano kao holding: Weishaupt grupa obuhvata tri društva pod zajedničkim krovom, a koja posluju na područjima energetske tehnike (Weishaupt), dobijanja energije (BauGrund Süd) i upravljanja energijom (Neuberger Gebäudeautomation).

U okviru međunarodnog sajma grejanja, klimatizacije i hlađenja ISH Energy 2019 u Frankfurtu, Weishaupt grupa pod motom „blizu i lično“, na štandu veličine 2.600 qm u novoj hali 12.0 predstavlja svoj opsežni program proizvoda i usluga za specijalizovane partnere. Pojedinačno su predstavljena sljedeća područja proizvoda s tri područja poslovanja kompanije Weishaupt:

Energetska tehnika:

 • zidni gasni kondenzacioni sistemi od 2 do 800 kW s odgovarajućim komponentama
 • podni gasni kondenzacioni kotlovi od 2 do 1.200 kW s odgovarajućim komponentama
 • podni uljni kondenzacioni kotlovi (do 45 kW) s odgovarajućim komponentama
 • visokoefikasne i kompaktne toplotne pumpe za vazduh, tlo i vodu kao izvore toplote (do 180 kW)
 • split toplotne pumpe (do 16 kW)
 • solarni sistemi, solarne komponente i rezervoari/stanice
 • regulacioni i daljinski sistemi
 • gasni, uljni i kombinovani gorionici sa digitalnim programskim sklopom (do 32.000 kW) takođe i za simultani rad iznad 1 MW
 • raznovrsne usluge servisa za grejačke firme i inženjerske bire na području savetovanja, planiranja/projektovanja, narudžbi, isporuke, montaže/puštanja u rad i servisa za kupce

Dobijanje energije:

 • geoplus® bušenje zemnim sondama
 • hydroplus®-bušenje bunara
 • automatska kontrola kvaliteta prstenastog zaptivanja prostora

Upravljanje energijom:

 • kućna tehnika upravljanja i automatizacija zgrada

 

1. Kondenzaciona tehnika

1.1 Novo: Gasni kondenzacioni uređaji Thermo Condens WTC-GW 80/100-A

S novim gasnim kondenzacionim uređajima WTC-GW 80/100-A Weishaupt proširuje spektar svojih zidnih kondenzacionih sistema s dosadašnjih 60 kW na 100 kW – u kaskadi čak i na 800 kW.

Visok kvalitet novih uređaja počinje već kod kućišta. Zahvaljujući kvalitetnom ovesu i uređaju za nivelisanje, uređaje je u najkraćem vremenu moguće postaviti tačno u ravni. Zadnji zid s kabelom osigurava jednostavno i čisto ožičenje, a zakošeni poklopac uređaja optimalnu pristupačnost. Elektronika (desno) je zaštićena od prskanja vode i smeštena odvojeno od hidraulike i mehanike (lijevo).

Visokoefikasni izmenjivač toplote izrađen je od kvalitetnog aluminijsko-silicijumskog peščanog liva. Odlikuju ga visoka toplotna provodljivost (6,7 puta bolja nego kod plemenitog čelika), efikasnost, robusnost i dugovečnost. Veliki otvori za čišćenje omogućuju jednostavno održavanje uređaja.

Samokalibrirajući Weishaupt SCOT sistem (Safety Combustion Technology) osigurava uvek optimalan kvalitet sagorevanja, čak i kod različitog sastava gasa kao goriva. Raspon modulacije kod novih generacija seže do 14,4 kW (kod 50/30 °C).

Pomoću asistenta za puštanje u rad ograničavaju se moguće konfiguracije postrojenja preko priključenih komponenti. Potrebno je još samo odabrati hidrauliku koja dolazi u obzir. Nakon toga se svi parametri i uklopni izlazi nameštaju automatski. To olakšava puštanje u rad, štedi vreme, povećava sigurnost funkcionisanja i sprečava greške kod podešavanja.

Modularni sistem upravljanja energijom (WEM) kompanije Weishaupt može se univerzalno primenjivati i proširivati – čak i kod složenih sistema postrojenja. Zahvaljujući serijskom LAN utikaču i Weishaupt portalu za upravljanje energijom, novi gasni kondenzacioni uređaj putem interneta može jednostavno i sigurno komunicirati s računarom, pametnim telefonom ili tabletnim računarom. Pri tome se poštuju trenutni visoki sigurnosni standardi.

1.2 Novo: Uljni kondenzacioni kotao Thermo Condens WTC-OB B (20-35 kW)

Nakon uvođenja modela WTC-OB 18-B u 2018. godini, u novoj generaciji sada takođe postoje i uljni kondenzacioni kotlovi snage 25, 30 i 35 kW. U novim kotlovima radi fabrički podešen Weishaupt purflam® plavi gorionik.

U zavisnosti od zahteva za toplotom, on uključuje stepen 1 ili 2 te u radu posebno štedi loživo ulje.

Visokoefikasni izmenjivač toplote od aluminijsko-silicijumskog liva u potpunosti je toplotno izolovan i osigurava godišnju energetsku efikasnost do 92 %. To odgovara razredu energetske efikasnosti A. Veliki slobodni preseci i pristupačnost s prednje strane omogućuju jednostavno održavanje kotla.

Rad je izuzetno tih zahvaljujući integrisanoj kombinaciji prigušivača buke za dimne gasove i usisni vazduh. Unutar obloge kotla dodatno se nalazi kombinacija filtera za ulje i odzrake, koja je vrlo jednostavna za održavanje.

 

2. Toplotne pumpe

2.1 Novo: Toplotna pumpa vazduh/voda Biblock WWP LB (10 kW)

Nova modulirajuća Weishaupt toplotna pumpa vazduh/voda Biblock WWP LB ima raspon snage od 3 do 10 kW. Radi izuzetno tiho i efikasno, a ima modernu i atraktivnu spoljnu jedinicu. Spoljna jedinica u novom dizajnu ima isparivač velike prijemne površine od 45 m2 i posebni BlueFin premaz za povećanu zaštitu od korozije. Lamele s optimizovanim strujanjem i inovativni ventilator s lopaticama u obliku krila sove osiguravaju posebno tih rad. Već na udaljenosti od 1,5 metar postiže se 35 dB(A). To odgovara najstrožim zahtevima propisa za buku (granična vrednost u isključivo stambenim područjima i lečilištima). Elektronski ekspanzioni ventil s brzim zaletom dodatno povećava efikasnost.

U unutrašnjoj jedinici je ugrađen scroll kompresor s brzim inverterom, koji osigurava izuzetno tih rad, brzo postizanje zadatih vrednosti i dugovečnost. Zahvaljujući ubrizgavanju pare i dodatnom izmenjivaču toplote s elektronskim ekspanzionim ventilom, nova Biblock toplotna pumpa radi pri spoljnim temperaturama do -22 °C i daje temperature polaznog voda do 65 °C. U serijsku opremu takođe su uključeni i sistem odzračivanja, sistem odvajanja mulja, kompletna oprema za hlađenje, senzor zapreminskog protoka s integrisanim brojačem količine topliote, kao i drugi generator toplote za grejanje i toplu vodu.

Novom toplotnom pumpom rukuje se intuitivno preko uređaja sistem sa ekranom u boji i LED indikacijom. Putem integrisanog asistenta za puštanje u rad stručnjak za grejanje može jednostavno i brzu pustiti u rad toplotnu pumpu.

2.2 Novo: Intuitivno rukovanje za sve Weishaupt Monoblock toplotne pumpe

Za sve Monoblock toplotne pumpe Weishaupt odsad nudi intuitivno rukovanje preko ekrana u boji na dodir, veličine 4,3", s LED indikacijom. U nivou korisnika postoji jednostavna funkcija grejanja/hlađenja. Dodatno se prikazuju: datum/vreme, temperatura polaznog voda, temperatura tople vode i spoljna temperatura, status toplotne pumpe, kao i odabrani nivo. Zelena LED indikacijska dioda pored zaslona u boji dodatno signalizira da toplotna pumpa radi bez smetnji.

 

3. Rezervoari i stanice

3.1 Novo: Stanica za stan WHI apartment

Nova, elektronski regulisana, Weishaupt stanica za stan WHI apartment objedinjuje funkcije prenosa topline, zagrevanja potrošne vode i evidentiranja potrošnje u jednoj jedinici spremnoj za instaliranje.

Građevinski preduzetnici, stručni projektanti i firme za grejanje, hlađenje i klimatizaciju sve veću važnost pridaju stanicama za stanove, kako u novogradnji, tako i u postojećim zgradama. Razlog je visoka higijena pitke vode, kao i kompatibilnost s kondenzacionim uređajima i toplotnim pumpama. I to u kompaktnom formatu veličine rasklopnog ormara. Područja primene su, na primer, kuće za više porodica i svi objekti s visokim zahtevima za higijenu pitke vode.

 

4. Gasni, uljni i kombinovani gorionici

4.1 Novo: Regulacija broja obrtaja i regulacija O2 za kompaktne gorionike serije W

Tehnike za uštedu energije - regulaciju broja obrtaja i regulaciju O2 - Weishaupt sada nudi i kod svojih kompaktnih gorionika iz serije W (do 570 kW).

Regulacija broja obrtaja ventilatorskog motora osigurava značajno smanjenje potrošnje električne energije (do 70 %) i emisije buke (do 9 dB(A)), kao i mekši zalet gorionika. Regulacija O2 omogućuje uštedu goriva, ravnomerne vrednosti sagorevanja, kao i sigurno nadziranje.

4.2 Novo: Proširenje proizvoda Ultra LowNOx tehnologije PLN i 4LN+ARF

U okviru sve strožih zakonskih zahteva za emisiju NOx u EU, kao i u zemljama poput Kine i SAD-a, Weishaupt dodatno proširuje svoj program gorionika Ultra LowNOx. S gasnim gorionicima WM-G30 (do cca. 4.200 kW) Weishaupt proširuje svoj program PLN gorionika. PLN je skraćenica za Premix-LowNOx – sistem koji kombinuje predmešanje i površinsko sagorevanje. Značajna prednost ovog sistema sagorevanja je u tome što su, pored uobičajenih kotlova, takođe moguća i ložišta znatno manjih dimenzija te se postižu NOx vrednosti ispod 20 mg/kWh. S gasnim gorionikom WM-G50 (do 11.000 kW) i kombinovanim gorionicima WM-GL20 (do 2.000 kW), odnosno WKmono-GL80 (do 17.000 kW) Weishaupt utemeljuje svoj program LowNOx verzije 4LN s recirkulacijom dimnih gasova (ARF), koji postiže NOx vrijednosti ispod 30 mg/kWh (kod gasa). Verzija gorionika 4LN ima sistem recirkulacije dimnih gasova čije su regulacione komponente integrisane u gorioniku. Posebno usklađena mešališta i digitalni programski sklop osiguravaju očuvanje dokazanih vrlina, kao što su pouzdano paljenje, visoka stabilnost plamena i sigurno ponašanje u radu.

 

5. Automatizacija zgrade kompanije Neuberger za maksimalne zahteve

Detaljne informacije o novostima dostupne su na www.neuberger.net

 

6. Geotermalna energija u blizini površine tla: efikasna ponuda kompanije BauGrund Süd

6.1 geoplus® zemne sonde

Geotermalna energija je ekološki i održivi izvor energije. Kompanija BauGrund Süd je vodeće evropsko preduzeće za geotermalnu energiju blizu površine tla, koje je na temelju svoje kompetentnosti i stručnosti u mogućnosti investitorima i firmana za grejanje dati transparentne i jednoznačne ponude.

geoplus® zemna sonda firme BauGrund Süd uvek je celovit projekat, u kom su obuhvaćeni svi radni koraci, od analize lokacije pa do priključenja na toplotnu pumpu. To takođe vredi i za sve troškove.

6.2 hydroplus® sistem bunara

Kada se radi o toplotnim pumpama, podzemna voda je najefikasnij od svih izvora energije. Weishaupt toplotna pumpa voda/voda može dati pet puta više energije u odnosu na upotrebljenu električnu energiju. Preduslov za to je profesionalno izrađeni toplotni bunar, koji osigurava trajno korišćenje podzemne vode kao izvora energije. U tu svrhu Weishaupt ima svoju kćerinsku firmu BauGrund Süd. Vodeća evropska firma za geotermalnu energiju u blizini površine tla takođe poseduje znanja i sposobnosti i na području sistema bunara te može dati transparentnu i sigurnu ponudu.

6.3 Automatska kontrola kvaliteta prstenastog zaptivanja prostora

geoplus® zemna sonda firme BauGrund Süd sada je dostupna s automatskom kontrolom kvaliteta prstenastog zaptivanja prostora. Primenom označenog materijala za ispunu i preciznom mernom tehnikom dokazuje se stručna izvedba prstenastog zaptivanja prostora.

Prstenasto zaptivanje prostora je vrlo važan detalj u sistemu zemnih sondi. Prostor između izbušenog zida i zemne sonde „komprimuje“ se specijalnim materijalom. Komprimovanje osigurava optimalno toplotno povezivanje zemne sonde i okolne zemlje. Time se takođe na siguran način izbegava i neželjeno vezivanje dva sloja kroz koja prolazi podzemna voda, takozvani „hidraulički kratki spoj“.

Većina poznatih nedostataka sistema zemnih sondi uzrokovani su lošim prstenastim zaptivanjem prostora. Ovde se nikako ne sme štedeti na pogrešnom mestu.

Up