Please select a page template in page properties.

Leksikon stručnih izraza Tehnika grejanja
objašnjena na jednostavan način.

Sve o grejanju. Od A do Ž

Na području grejanja postoje određeni stručni pojmovi koje je potrebno objasniti. Ovde možete pronaći sve što je važno. Poređano po abecednom redu.

Gasovi sagorevanja

Proizvodi koji nastaju sagorevanjem Goriva  i vazduha za sagorevanje. Uglavnom se proizvode ugljen-dioksid (CO2 ) i Vodena para .

Generator toplote

Tehnički uređaj koji generiše toplotu i prenosi je na grejnu vodu. Smanjuje gubitke energije na minimum zahvaljujući efikasnim izmenjivačima toplote i odličnoj toplotnoj izolaciji (sistem kondenzacije).

Gorionik

Osnovni deo sistema grejanja. Gorionik  sagoreva gorivo vazduhom da bi stvorio toplotu. Kao gorivo se po pravilu koriste lož ulje ili gas. Savremeni tehnički razvoj u kontroli sagorevanja smanjio je emisiju zagađivača na minimum i značajno povećao prinos toplote.

Goriva

Lož ulje, prirodni gas, tečni gas, biogas itd. se koriste kao Goriva  i u osnovi su ugljovodonični lanci. Njihov energetski sadržaj je dostupan tokom sagorevanja sa vazduhom.

Grejni krugovi

Sistem za snabdevanje toplotom u zgradama. To uključuje cevovode, radijatore ili podno grejanje, kao i elektronske Cirkulacione pumpe  (Cirkulacione pumpe ).

Up